12.4.2019

Asuntojen vuokrat nousevat. Miten pitää asumiskulut kohtuullisena?

asuntojen-vuokrat

Vuonna 2018 asuntojen vuokrat nousivat keskimäärin 1,1%, kertoo tilastokeskus. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten neliövuokra oli viime vuonna jo 23,49 euroa neliöltä, mikä tekee 30 neliön yksiön kuukausivuokraksi hieman yli 700 euroa. Etenkin kaupunkiseutujen vuokrat ovat nousseet viime vuodet tasaisesti. Jos asut vuokralla, ja vuokralasku mietityttää, lue alta miten kasvavia vuokrakuluja voi yrittää hillitä.

 

Tunnista oma asunnon tarve


Ensimmäisenä kannattaa koittaa arvioida onko nykyinen asunto juuri sellainen kuin tarvitsee ja haluaa. Onko tilaa sopivasti ja onko sijainti toimiva?

Asunnon koko on merkittävimpiä vuokran suuruutta määrittäviä tekijöitä. Siksi oman asunnon koon tarve on hyvä tiedostaa. Jos asunnossa on käyttämätöntä tilaa, pienempi asunto voi olla hyvä tapa pitää asumiskulut kohtuullisena. Esimerkiksi 10 neliötä nykyistä pienempi asunto voi sijannista riippuen säästää jopa noin 100 euroa kuukaudessa tai enemmän.

Asunnon sijainti on toinen erittäin tärkeä seikka vuokran muodustumisessa. Asunnot kasvavilla kaupunkiseuduille erityisesti keskustan läheisyydessä voi maksaa useita euroja per neliö enemmän kuin syrjemmällä sijaitseva asunto. Toisaalta myös liikkuminen maksaa, joten esimerkiksi työpaikan lähellä sijaitsevasta kodista voi kannattaa maksaa enemmän, jos sen ansiosta työmatkan voi taittaa ilman kallista autoa.

Myös asunnon kunnolla ja muilla laatutekijöillä on vuokraan vaikutusta, mutta vähemmän kuin koolla ja sijainnilla.

 

Vertaile vaihtoehdot hyvin


Jos uuden asunnon etsiminen tuntuu ajankohtaiselta, tutustu vuokramarkkinoihin hyvin ennen sitoutumista uuteen vuokrasopimukseen. Alueen ja asunnon koon lisäksi kannattaa selvittää olisiko sinulla mahdollista hakea ARA-rahoitettua asuntoa. ARA-asunnot ovat keskimäärin yli 15% edullisempia kuin vapaarahoitteiset asunnot. Esimerksi monet kuntien asunnot ovat ns. ARA-asuntoja, joiden rahoituksessa on hyödynnetty valtion korkotukea. Kaikki kaupunkien asunnot eivät ole ARA-rahoitettuja, mutta niissä voi olla muita asukasvalintaa rajoittavia ehtoja kuten tulo- tai omaisuusrajat.

Asuntojen vertailussa kannattaa hyödyntää vuokrailmoituspalveluiden automaattisia hakutyökaluja. Kun alueen vuokramarkkinaa seuraa ainakin muutaman viikon, saa hyvän kuvan yleisestä vuokratasosta. Vuokravakuuden suuruudessakin on eroja. Osa suurista vuokranantajista ei edellytä lainkaan vuokravakuutta. Kannattaa huomioida että sen puuttuminen voi näkyä korkeampana vuokrana. Halinon vakuudetonta lainaa voi hyödyntää esimerkiksi vuokravakuutta maksettaessa.

 

Oman asunnon ostaminen vuokraamisen sijaan


Monella on haave oman asunnon ostamisesta. Monessa tapauksessa kodin ostaminen voi olla järkevää, sillä siten asumiskulut saa lukittua pitkälle tulevaisuuteen, eivätkä vuokrankorotukset ole enää huolena. Asunnon rahoittaminen kuitenkin edellyttää jonkinlaista omarahoitusosuutta, ja kohtuullisia ja säännöllisiä tuloja. Omassa asunnossa joutuu myös kantamaan riskin asunnon arvonalenemisesta, ja potentiaalisista remonttikuluista. Toki on myös mahdollista päästä hyötymään arvonnoususta asuntoa myytäessä.

Asumisen kulut ovat ruokakulujen lisäksi kotitalouden suurimmat menoerät. Sen takia niihin kannattaa kiinnittää paljon huomiota omassa taloudenpidossa. Koti on kuitenkin monelle suomalaiselle se paikka johon halutaan panostaa, joten pelkästään eurot mielessä ei asumisvalintoja kannata tehdä.