Halino-talousblogi

Blogissa käsitellään ajankohtaisia aiheita lainojen ja kuluttamisen tiimoilta. Saat blogista myös vinkkejä rahankäyttöön sekä vapaa-ajanviettoon.

Lomailua koronakesänä. Mitä tehdä, minne mennä?

perjantai heinäkuuta 17, 2020

Koronalomailua

Kesälomakausi vuonna 2020 on nyt kuumimmillaan. Kotimaan matkailu on päivän sana, sillä koronaviruksen vuoksi moneen maahan ei oteta turisteja, tai ainakin reissaamiseen sisältyy ylimääräisiä riskitekijöitä. Tässä blogissa muutamia ajatuksia mitä loman aikana voisi puuhailla.

Kotimaa tuo pohjoinen

Suomessa matkailua suositaan tänä vuonna. Maastamme löytyy monia hienoja lomakohteita ja tekemistä riittää. Monet hotellit ovat täyttyneet kotimaisista matkailijoista paikaten ulkomaisten asiakkaiden vajetta. Toisaalta esimerkiksi Helsingin hotelleissa on tilaa tänä kesänä tavallista enemmän.

Kaupunkien parhaita lomapäivien kohteita ovat esimerkiksi museot, joita löytyy moneen lähtöön. Sisätiloissa liikkuessa tulee toki huolehtia käsihygieniasta ja riittävistä turvaväleistä kanssaihmisiin. Myös huvittelukohteet kuten Linnanmäki ovat avanneet ovensa rajoitetuin kävijämäärin. Elokuvateatteritkin ovat hiljalleen avanneet oviaan.

Mökkeily on kasvattanut suosiotaan

Oma mökki on monen suomalaisen haave. Etenkin tänä vuonna oma paikka ja rauha houkuttaa monia. Mikäli itsellä tai lähipiirillä ei ole mökkiä jonne voisi mennä, mökin vuokraaminen on myös erittäin hyvä vaihtoehto.

Edullisempi tapa päästä luonnon helmaan on retkeily Suomen luonnonpuistoissa. Majoittuminen onnistuu esimerkiksi teltan avulla, mutta päiväretketkin ovat kivoja tapoja viettää lomapäivää

Liikkuminen helpointa autolla

Joukkojen välttäminen on nyt suositeltua, mikä tekee joukkoliikenteen käyttämisestä tavallista vähemmän houkuttelevaa. Juna- ja bussivuoroissa kannattaa ainakin suosia vähemmän suosittuja aikoja, jotta turvavälien pitäminen onnistuu.

Autovuokraamot tarjoavat autojaan mielellään lyhyemmälle tai pidemmälle ajalle paikkamaan liikematkailijoiden vähentyneitä vuokrausmääriä. Se voi olla hyvä vaihtoehto mikäli omaa moottoriajoneuvoa ei löydy.

Silti ulkomaille?

Mikäli eristyksissä vietetty kevät on saanut ulkomaiden kaipuun kasvamaan sietämättömäksi, on sekin taas mahdollista. Moneen Euroopan maahan on taas mahdollista matkustaa, eikä karanteenia tarvita. Jos reissun jälkeen koronaan liitettyjä oireita ilmenee, on tärkeä huolehtia siitä ettei muita ihmisiä pääse altistumaan potentiaaliselle tartunnalle ja hakeutua testeihin.

Rahoitusta lomasuunnitelmiin

Kotimaanmatkailu voi tulla melko edulliseksi, mikä on lomabudjetille hyväksi. Jos kuitenkin tarvitaan lisärahoitusta, Halino voi tarjota edullista lomarahoitusta sopivan kokoiselle summalle. Halinon hinnoittelu on nyt kaikille lainasummille samanlainen: tasan 10 % nimellinen vuosikorko, joka on kirjattu sopimukselle jolloin väliaikaisen korkokaton päättyminen vuoden lopussa ei vaikuta maksettavaan korkoon. Koron lisäksi lainassa on tilinhoitomaksu joka riippuu lainasummasta, mutta on korkeintaan 12,50 € kuukaudessa.

Mukavaa kesää ja pysykää terveinä!

Ruotsalaisuuden päivää vietetään kuninkaan kuolinpäivänä

keskiviikko marraskuuta 6, 2019

Ruotsalaisuuden päivä

Tänään keskiviikkona 6. marraskuuta vietetään ruotsalaisuuden päivää (ruotsiksi svenska dagen). Sitä on juhlittu jo vuodesta 1908 alkaen. Halinon luotonantaja TF Bank on alkujaan ruotsalainen yritys, joten uusi blogi-kirjoitus on vähintä mitä voimme tehdä päivän kunniaksi.

Miksi ruotsalaisuuden päivää juhlitaan?

Ruotsalaisuuden päivä on yleinen liputuspäivä, jolloin juhlistetaan suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa. Päivän juhlinta aloitettiin Ruotsalaisen kansanpuolueen aloitteesta.

6. marraskuuta on edesmenneen Ruotsin kuninkaan Kustaa II Aadolfin kuolinpäivä. Kuolema korjasi hänet keskellä sodan melskettä Lützenin taistelussa vuonna 1632. Pohjolan leijonaksi kutsuttua sotasankaria muistetaan Ruotsissa kuolinpäivänä hänen nimikkoleivoksillaan.

1900-luvun alku oli myrskyisää aikaa Suomessa, niin sisä- kuin ulkopolitiikassa. Ruotsalaisuuden päivällä haluttiin tuoda esille ruotsalaista yhteiskuntajärjestystä, oikeusjärjestelmää sekä ajatuksen- ja uskonnonvapautta, joista voi ainakin yrittää yhä nähdä merkkejä nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Viikonloppuna juhlitaan isänpäivää

Juhliminen jatkuu sunnuntaina, nimittäin isien juhliminen. Isänpäivää vietetään 10.11.2019. Isänpäivänkin historia on pitkä, mutta se onkin jo eri kirjoituksen aihe. Halino haluaa toivottaa kaikille ruotsinkielisille mahtavaa ruotsalaisuuden päivää, ja kaikille isille hyvää isänpäivää. Ja jos olet sekä ruotsinkielinen ja saanut jälkikasvua, onnittelemme kaksin verroin!

Oikeusministeriön hanke edistämään suomalaisten taloudenhallintataitoja

maanantai syyskuuta 16, 2019

TaloudenhallintaMoni suomalainen kamppailee arjen taloudenhallinnan kanssa. Monien eri maksujen ja velkojen kanssa voi olla vaikea löytää tasapainoa oman talouden hoidossa, etenkin jos velkoja on kertynyt huomaamatta liikaa. Uusi oikeusministeriön hanke pyrkii auttamaan ylivelkaantuneita taloudellisen neuvonnan avulla jo ennen kuin ongelmat pääsevät kasautumaan.

Uusi hallitus ja oikeusministeriö on asettanut hankkeen suomalaisten taloudenhallintataitoja koskien, minkä päämääränä on suomalaisten velkaongelmiin puuttuminen ennakoivasti varhaisen auttamisen avulla. Uudessa hankkeessa muun muassa pyritään parantamaan kansalaisten talousosaamista, taloudenhallintaa sekä ylivelkaantuneiden avunsaantia. Tavoitteena on vahvistaa talous- ja velkaneuvonnan saantia ja muun muassa näin vähentää ylivelkaantumisen riskiä. Taloudellisen neuvonnan vahvistamisen lisäksi toimintatapoja luodaan myös talous-ja velkaneuvonnan, sosiaalitoimen ja ulosoton kanssa, jotta saadaan välineitä joilla taloudellisia ongelmia kohtaavat ihmiset saataisiin avun piiriin.

Varhaisella puuttumisella ja ennakoivalla talousneuvonnalla on mahdollista ehkäistä ylivelkaantumista että pienentää sen aiheuttamia haittoja yhteiskunnalle ja ennenkaikkea ihmiselle itselleen. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttaa vahvasti hyvä taloudenhallinta ja hankkeen tarkoituksen kiteyttää oikeusministeri Anna-Maj Henriksson toteamalla ”oikeaan aikaan annetulla oikealla neuvonnalla saavutetaan paras tulos”.

Halinon vinkit turvalliseen lainaamiseen

Ota velkaa harkitusti

Rahan lainaaminen mahdollistaa monet tärkeät ja mukavat asiat silloin kun tarve on suurin. Lainaa ei kuitenkaan tulisi ottaa hetken mielijohteesta, ja lainan käyttökohde tulisi olla perusteltu.

Lainaa sen verran kuin tarvitset

Lainaa kannattaa ottaa vain sen verran kuin tarvitsee, ei varmuuden vuoksi ylimääräistä. Takaisin tulee maksaa koko lainasumma, lisäksi isompien lainojen yhteydessä usein myös laina-aika tulee valittua pidemmäksi. Maksettava koron määrä kasvaa.

Pitäydy maksusuunnitelmassa

Laina kannattaa maksaa takaisin aikataulussaan. Myöhästymiskulut ja pidemmän maksuajan myötä maksettavaksi tulevat korot lisäävät lainasta aiheutuvia kuluja, perinnän ja ulosoton kuluista puhumattakaan. Muista että lainan voi maksaa takaisin myös alkuperäistä aikataulua nopeammin.