Halino-talousblogi

Blogissa käsitellään ajankohtaisia aiheita lainojen ja kuluttamisen tiimoilta. Saat blogista myös vinkkejä rahankäyttöön sekä vapaa-ajanviettoon.

Mökkiremontista kotitalousvähennystä

maanantai heinäkuu 8, 2019

Kesämökin remontointiin kotitalousvähennystä

Kesäaikaan lomailevat mökkiläiset havaitsevat myös usein kunnostuskohteita omalla kesämökillään. Kesämökin remontin voi teettää urakoitsijan kautta tai tee se itse – menetelmin kesäharrastuksena. Pienemmät kunnostukset ovat mukavaa kesäpuuhastelua, sillä kuuluuhan pieni nikkarointi kesään ja tuo rauhallisen mökkielämän arkeen virikkeitä. Usein mökiltä löytyy jatkuvasti jotakin kunnostettavaa.

Tiesitkö, että vapaa-ajan asunnon remontoinnin monista kuluista on mahdollista saada kotitalousvähennystä? Tarkka lista töistä löytyy eriteltynä täältä. Suuremmat urakat voit siis teettää myös ammattilaisella. Kotitalousvähennys saa olla 2 400 euroa vuodessa ja vähennyksen omavastuu on 100 euroa.

Oletko unelmoinut uudesta kunnostetusta terassista tai laiturista? Esimerkiksi uuden laiturin rakennus tai vanhan kunnostus kuuluvat kotiltalousvähennyksen piiriin, sekä sähkö- tai vesijohdon asentaminen vanhaan mökkiin. Entä kaipaako kuoppainen mökkitiesi kunnostusta? Pihatien rakentamisen työkustannukset tontin rajalle asti saa huomioida vähennyksissä. Jopa puutarhan ja pihapiirin hoitotyöt voi laittaa vähennyksiin.

Kesämökin remontoinnissa kannattaa kartoittaa tarkoin, mitkä toimet kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin ja mitkä pienremontit ja huoltotoimet voisit toteuttaa itsekin.

Urakoitsijan valinta ja rahoitus

Ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä saa vähentää työn arvolisäverollisesta osuudesta puolet, kun taas palkkaamasi työntekijän palkasta saat vähentää 20 prosenttia. Yrityshausta löydät ennakkoperintärekisteriin kuuluvat, kotitalousvähennyskelpoiset yritykset. Urakoitsijan laskussa on usein myös eriteltynä, mitkä työt ovat kotitalousvähennyskelpoisia ja jo ennen remonttia tulisi olla selkeä kuva siitä, paljonko remontin kustannukset tulevat olemaan

Kun olet suunnitellut remontin kohteen, valinnut työntekijän tai urakoitsijan, on aika punnita projektille oikensuuruinen rahoitus, mikäli lisärahoitus on tarpeen. Rahoituksen suunnittelu alkaa remontin kustannusarviosta ja se tulee suunnitella niin, että rahoituksen kuukausittaiset lyhennykset ovat kohtuullisia omaan maksukykyyn nähden. Silloin kun kokonaiskuva on otettu tarkasti huomioon, on lainan ottaminen turvallisempaa, kuin ilman tarkempaa harkintaa ja voit nauttia mökkielämästäsi huolettomammin. Halinon remonttilaina on hyvä vaihtoehto mökin parantelun tueksi.

Kesämökkien hinnat laskevat

Oletko harkinnut kesämökin ostamista? Kesämökkien hinnat ovat tällä hetkellä laskussa ja perinteisille kesämökeille on yhä vähemmän kysyntää, kun mökkien varustelun vaatimustaso nousee, kertoo Kauppalehden uutinen. Mökkejä vuokrataan yhä enemmän ostamisen sijaan, mikä vähentää kysyntää entisestään. Erityisesti perinteisten mummonmökkien kysyntä on tällä hetkellä erittäin vähäistä ja oman kesämökin voikin saada hankituksi itselleen hyvinkin edullisesti.

Kesäloman ei tarvitse tulla kalliiksi

tiistai kesäkuu 18, 2019

Kesäloma edullisesti

Haluatko saada ikimuistoisen kesälomaelämyksen, mutta säästää kuluissa? Mitäpä jos tänä vuonna suuntaisit lomalle jonnekin aivan uuteen kohteeseen täällä kotisuomessa? Suomi on täynnä kätkettyjä aarteita. Etelänmatkailun hintoihin verrattuna Suomesta löytyy useista maakunnasta oikeita helmiä, joihin voi tutustua pienemmällä budjetilla.

Majoittumisesta elämys

Yksi vaihtoehtoinen matkustusmuoto on asuntovaunu –tai auto, jolla matkailua jokaisen kannattaisi edes kerran kokeilla. Elämyksellisen matkustamisen ei tarvitse olla kallista ja matkareitin voi suunnitella täysin omien halujen ja budjetin mukaan. Asuntovaunun voi saada vuokralle useista eri nettivuokrauspaikoista jopa 300€/viikko.

Miltä kuulostaisi kierros asuntovaunulla Naantalin rannoilta Turun saaristoon ja sieltä vaikkapa laivalla Ahvenanmaalle? Turun saariston rengastie on mahdollisuus saaristoelämykseen ilman venettä. Se kulkee Turun, Kaarinan, Paraisten, Kustavin, Taivassalon kautta Naantaliin.

Useat leirintäalueet Suomessa tarjoavat varteenotettavia vaihtoehtoja etelän hiekkarannoille, kuten Yyterin leirintäalue Porissa ja Kalajoen hiekkasärkät. Upeita rantoja ovat myös Oulun Nallikari ja Hangon Bellevue, sekä Järvi-Suomen maisemat. Leirintäalueita löytyy useiden huvi- ja elämyspuistojen yhteydestä palveluineen, esimerkiksi Itä-Suomen Visulahti sekä Pohjanmaan Powerpark.

Suomessa on useita tuntemattomampia kohteita, kuten Keski-Suomessa Kivikauden kylä Saarijärvellä. Pidemmälle voi matkustaa jopa Lapin yöttömään yöhön asti. Kesäisiltä tuntureilta löytyy vaellusreittejä ja upeita kansallispuistoja ja Inarinjärven rannat sekä Tenojoen laakso tarjoavat aitoa Lapin taikaa ja mahdollisuuden tutustua esimerkiksi saamelaiskulttuuriin. Kaikki Suomen leirintäalueet löytyvät täältä.

Miksi lomalle tulisi laatia budjetti?

Ei pidä paikkaansa, etteikö lomasta voisi nauttia kuin huolettomana rahankäyttäjänä. Lomabudjetin tekeminen on hyödyllinen keino talouden hallintaan, sillä se auttaa kartoittamaan menot etukäteen. Mahdollisimman tarkka arvio lomareissun kustannuksista auttaa pitämään kulut kurissa ja sen voi optimoida oman taloustilanteen mukaan. Budjetin teko ennen matkaa auttaa kartoittamaan tarvittavan säästön tai rahoituksen tarpeen. Jos tarvittavaa summaa ei saa säästettyä etukäteen, käytettävää rahamäärää voi täydentää esimerkiksi Halinon lomalainalla.

Kannattaa miettiä, mitä matkaltasi haluat ja missä kohteissa haluat käydä. Oleellista lomabudjetin laatimisessa on suunnitella matka ajoissa ja kartoittaa matkan pituus sekä reitti mahdollisimman tarkasti. Näin varaudut jo ennalta polttoainekustannuksiin. On suositeltavaa ottaa asiaankuuluva vakuutus turvaamaan ennalta-arvaamattomat mutkat matkalla.

Menoerät kohteisiin tulee määrittää budjetissa, kuten huvi-ja elämyspuistojen sekä leirintäalueiden maksut. Matkakassaan kannattaa varata hieman tilaa myös joustolle ja päivittäisiä juoksevia kuluja on usein hankalampi arvioida ennalta. Budjettia kannattaa tämän vuoksi seurata matkan varrella ja tarvittaessa siihen voi tehdä muutoksia. Budjetti asettaa lomatalouteesi raamit, joiden puitteissa matkasta voi nauttia huolettomammin, sillä kuluseurannan avulla liiasta rahanmenosta ei tarvitse huolehtia!

Ruokakorivertailu. Mikä on edullisin kauppa?

perjantai toukokuu 17, 2019

Ruokakorivertailu

Elintarvikkeet ovat kotitalouksien yksi merkittävimmistä kulueristä. Päivittäistavaraostoksissa kuluu siis suuri summa rahaa. Hintojen vertailu eri kauppojen kesken kannattaa, sillä eri lehtien tekemissä vertailuista havaitaan että edullisimman ja kalleimman kaupan välillä voi olla kymmenien prosenttien eroja. Käymme tässä kirjoituksessa läpi muutaman tuoreimman vertailun selvittääksemme edullisimman kaupparyhmän.

Herkku laskenut hintoja

Kauppalehden viime kuussa tehdyn vertailun mukaan eniten hintojaan laskenut kauppa on Stockmannilta S-Ryhmän omistukseen siirtynyt Herkku. Hintojen laskusta huolimatta Herkku on yksi kalleimmista ruokakaupoista. Pienet lähikaupat K-Market ja Alepa ovat Herkkua kalliimpia.

Vertailun edullisimpia kauppoja 34 tuotteen vertailussa on Lidl ja Prisma. Lidl piti edullisimman kaupan paikkaa myös helmikuussa tehdyssä edellisessä vertailussa.

Lidl edullisin myös muissa vertailuissa

Helsingin Sanomien viime syksyn vertailussa halvin oli samoin Lidl. Prisma oli tällöinkin heti Lidlin takana toisena. Esimerkiksi jauhelihan osalta hinnat halvimmasta kalliimpaan olivat Lidlin 3,15 eurosta Alepan 4,19 euroon, noin 25% hintaero.

HS:n vertailuissa Prisma oli viimeksi edullisin vuoden 2017 alussa. Sittemmin Lidl pysynyt vertailun kaupoista edullisimpana. 

Yleisesti hinnat nousussa

Ostoslistan kustannuksen ovat olleet viime ajat hienoisessa nousussa. S-Ryhmän aiemmin aloittama halpuutuskampanja on menettänyt parhaimman teränsä yleisen hinnannousun mukana.

Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet noin 2 prosenttia vuotta aiemmasta.

Miten vaikuttaa ostoskorin kokonaishintaan?

Edullisimman kaupan valinta auttaa pitämään kustannukset kurissa. Edullisin kauppa on vertailuiden mukaan Lidl. Prisma on hyvä vaihtoehto. Monesti kuitenkin vielä tärkeämpää on kuitenkin se mitä kaupasta kotiin kantaa. Halvimmassakin kaupassa voi tehdä isot ostokset, eikä välttämättä kaikkea ostettua tarvitsisi.

Olennaista ostoksilla on välttää heräteostoksia. Yleisesti ottaen mitä enemmän teet itse, sen edullisempia ovat aineosat. Puolivalmisteet ja einekset ovat yllättävän kalliita, erityisesti jos taloudessa on enemmän syöjiä. Itse tehden syödyn ruoan sisältö on myös varmasti tiedossa.