Halino-talousblogi

Blogissa käsitellään ajankohtaisia aiheita lainojen ja kuluttamisen tiimoilta. Saat blogista myös vinkkejä rahankäyttöön sekä vapaa-ajanviettoon.

Ruokakorivertailu. Mikä on edullisin kauppa?

perjantai toukokuu 17, 2019

Ruokakorivertailu

Elintarvikkeet ovat kotitalouksien yksi merkittävimmistä kulueristä. Päivittäistavaraostoksissa kuluu siis suuri summa rahaa. Hintojen vertailu eri kauppojen kesken kannattaa, sillä eri lehtien tekemissä vertailuista havaitaan että edullisimman ja kalleimman kaupan välillä voi olla kymmenien prosenttien eroja. Käymme tässä kirjoituksessa läpi muutaman tuoreimman vertailun selvittääksemme edullisimman kaupparyhmän.

Herkku laskenut hintoja

Kauppalehden viime kuussa tehdyn vertailun mukaan eniten hintojaan laskenut kauppa on Stockmannilta S-Ryhmän omistukseen siirtynyt Herkku. Hintojen laskusta huolimatta Herkku on yksi kalleimmista ruokakaupoista. Pienet lähikaupat K-Market ja Alepa ovat Herkkua kalliimpia.

Vertailun edullisimpia kauppoja 34 tuotteen vertailussa on Lidl ja Prisma. Lidl piti edullisimman kaupan paikkaa myös helmikuussa tehdyssä edellisessä vertailussa.

Lidl edullisin myös muissa vertailuissa

Helsingin Sanomien viime syksyn vertailussa halvin oli samoin Lidl. Prisma oli tällöinkin heti Lidlin takana toisena. Esimerkiksi jauhelihan osalta hinnat halvimmasta kalliimpaan olivat Lidlin 3,15 eurosta Alepan 4,19 euroon, noin 25% hintaero.

HS:n vertailuissa Prisma oli viimeksi edullisin vuoden 2017 alussa. Sittemmin Lidl pysynyt vertailun kaupoista edullisimpana. 

Yleisesti hinnat nousussa

Ostoslistan kustannuksen ovat olleet viime ajat hienoisessa nousussa. S-Ryhmän aiemmin aloittama halpuutuskampanja on menettänyt parhaimman teränsä yleisen hinnannousun mukana.

Tilastokeskuksen mukaan elintarvikkeiden ja alkoholittomien juomien hinnat ovat nousseet noin 2 prosenttia vuotta aiemmasta.

Miten vaikuttaa ostoskorin kokonaishintaan?

Edullisimman kaupan valinta auttaa pitämään kustannukset kurissa. Edullisin kauppa on vertailuiden mukaan Lidl. Prisma on hyvä vaihtoehto. Monesti kuitenkin vielä tärkeämpää on kuitenkin se mitä kaupasta kotiin kantaa. Halvimmassakin kaupassa voi tehdä isot ostokset, eikä välttämättä kaikkea ostettua tarvitsisi.

Olennaista ostoksilla on välttää heräteostoksia. Yleisesti ottaen mitä enemmän teet itse, sen edullisempia ovat aineosat. Puolivalmisteet ja einekset ovat yllättävän kalliita, erityisesti jos taloudessa on enemmän syöjiä. Itse tehden syödyn ruoan sisältö on myös varmasti tiedossa.

Kevät on alkanut. Tiesitkö tämän vapusta?

maanantai huhtikuu 29, 2019

Vapun juhlintaa

Vappu, kevään alkamisen juhla ja suomalaisen työn päivä, on mahdollisesti Suomessa vietettävistä juhlista kaikkein karnevaalihenkisin. Vappua juhlitaan vuosittain 1. toukokuuta.

Mistä tulee nimi vappu?

Vapun alkuperäsana on Walborga, suomalaisittain Valpuri. Nunna Walborga oli saksalainen pyhimys, ja häntä onkin jo juhlittu samoihin aikoihin jo keskiajalta lähtien.

Suomessakin vappua on juhlittu jo pitkään. Maaseudulla oli omat perinteensä ja rannikolla omansa. Kellojen soittelu karjaonnen varmistamiseksi ja juhlatulien poltot, sekä siman ja oluen juonti ovat olleet jo pitkään juhlaohjelmassa.

Kevään ja kesän alkamisen juhla

Keski-Euroopassa vappuna on perinteisesti juhlittu kevään ja kesän alkamista. Kokkoja on poltettu Euroopassakin, ja perimätiedon mukaan myös noidat juhlivat vapun aikaan Brocken-vuoren huipulla.

Tämän päivän vappujuhlintaan kuuluvat ilmapallot, ulkoilmapiknikit ja kuplivat juhlajuomat. Naamarit ja muut erikoisemmat juhlavaatteet saavat myös käyttöä vapun aikana. Munkit ja tippaleivät ovat perinteisiä vappuherkkuja siman ohessa. Sää on tähän vuodenaikaan vielä melko oikukasta, mutta sinnikkäimmät juhlijat suuntaavat vuodesta toiseen suurille piknikeille kaupunkien puistoihin.

Vappumarssien päivä

Työväenliikkeen vappumarssit ja mielenosoitukset ovat monessa maassa sijoittuneet toukokuun ensimmäiselle päivälle. Suomessa vappu on ollut lakisääteinen vapaapäivä jo vuodesta 1944 alkaen.

Ylioppilaiden ja opiskelijoiden juhla

1800-luvulla ylioppilailla oli tapana juhlia kevättä nykyistä myöhemmin, vasta 13. toukokuuta. Myöhemmin juhlinta siirtyi nykyiselle paikalleen. Opiskelijat viettävä vappua kevään tulon lisäksi myös lukukauden päättymisen kunniaksi. Juhlinta voikin alkaa jo monta päivää ennen varsinaista juhlapäivää. Monessa kaupungissa opiskelijat laskevat patsaan otsalle ylioppilaslakin. Helsingissä kunnian saa Manta.

Juhlimme vappua 1. toukokuuta. Halinon asiakaspalvelu on auki jälleen kuun 2. päivä.

Lähteet: Yle, Wikipedia

Asuntojen vuokrat nousevat. Miten pitää asumiskulut kohtuullisena?

perjantai huhtikuu 12, 2019

 Asuntojen vuokra

Vuonna 2018 asuntojen vuokrat nousivat keskimäärin 1,1%, kertoo tilastokeskus. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten neliövuokra oli viime vuonna jo 23,49 euroa neliöltä, mikä tekee 30 neliön yksiön kuukausivuokraksi hieman yli 700 euroa. Etenkin kaupunkiseutujen vuokrat ovat nousseet viime vuodet tasaisesti. Jos asut vuokralla, ja vuokralasku mietityttää, lue alta miten kasvavia vuokrakuluja voi yrittää hillitä.

Tunnista oma asunnon tarve

Ensimmäisenä kannattaa koittaa arvioida onko nykyinen asunto juuri sellainen kuin tarvitsee ja haluaa. Onko tilaa sopivasti ja onko sijainti toimiva?

Asunnon koko on merkittävimpiä vuokran suuruutta määrittäviä tekijöitä. Siksi oman asunnon koon tarve on hyvä tiedostaa. Jos asunnossa on käyttämätöntä tilaa, pienempi asunto voi olla hyvä tapa pitää asumiskulut kohtuullisena. Esimerkiksi 10 neliötä nykyistä pienempi asunto voi sijannista riippuen säästää jopa noin 100 euroa kuukaudessa tai enemmän.

Asunnon sijainti on toinen erittäin tärkeä seikka vuokran muodustumisessa. Asunnot kasvavilla kaupunkiseuduille erityisesti keskustan läheisyydessä voi maksaa useita euroja per neliö enemmän kuin syrjemmällä sijaitseva asunto. Toisaalta myös liikkuminen maksaa, joten esimerkiksi työpaikan lähellä sijaitsevasta kodista voi kannattaa maksaa enemmän, jos sen ansiosta työmatkan voi taittaa ilman kallista autoa.

Myös asunnon kunnolla ja muilla laatutekijöillä on vuokraan vaikutusta, mutta vähemmän kuin koolla ja sijainnilla.

Vertaile vaihtoehdot hyvin

Jos uuden asunnon etsiminen tuntuu ajankohtaiselta, tutustu vuokramarkkinoihin hyvin ennen sitoutumista uuteen vuokrasopimukseen. Alueen ja asunnon koon lisäksi kannattaa selvittää olisiko sinulla mahdollista hakea ARA-rahoitettua asuntoa. ARA-asunnot ovat keskimäärin yli 15% edullisempia kuin vapaarahoitteiset asunnot. Esimerksi monet kuntien asunnot ovat ns. ARA-asuntoja, joiden rahoituksessa on hyödynnetty valtion korkotukea. Kaikki kaupunkien asunnot eivät ole ARA-rahoitettuja, mutta niissä voi olla muita asukasvalintaa rajoittavia ehtoja kuten tulo- tai omaisuusrajat.

Asuntojen vertailussa kannattaa hyödyntää vuokrailmoituspalveluiden automaattisia hakutyökaluja. Kun alueen vuokramarkkinaa seuraa ainakin muutaman viikon, saa hyvän kuvan yleisestä vuokratasosta. Vuokravakuuden suuruudessakin on eroja. Osa suurista vuokranantajista ei edellytä lainkaan vuokravakuutta. Kannattaa huomioida että sen puuttuminen voi näkyä korkeampana vuokrana. Halinon vakuudetonta lainaa voi hyödyntää esimerkiksi vuokravakuutta maksettaessa.

Oman asunnon ostaminen vuokraamisen sijaan

Monella on haave oman asunnon ostamisesta. Monessa tapauksessa kodin ostaminen voi olla järkevää, sillä siten asumiskulut saa lukittua pitkälle tulevaisuuteen, eivätkä vuokrankorotukset ole enää huolena. Asunnon rahoittaminen kuitenkin edellyttää jonkinlaista omarahoitusosuutta, ja kohtuullisia ja säännöllisiä tuloja. Omassa asunnossa joutuu myös kantamaan riskin asunnon arvonalenemisesta, ja potentiaalisista remonttikuluista. Toki on myös mahdollista päästä hyötymään arvonnoususta asuntoa myytäessä.

Asumisen kulut ovat ruokakulujen lisäksi kotitalouden suurimmat menoerät. Sen takia niihin kannattaa kiinnittää paljon huomiota omassa taloudenpidossa. Koti on kuitenkin monelle suomalaiselle se paikka johon halutaan panostaa, joten pelkästään eurot mielessä ei asumisvalintoja kannata tehdä.