Halino-talousblogi

Blogissa käsitellään ajankohtaisia aiheita lainojen ja kuluttamisen tiimoilta. Saat blogista myös vinkkejä rahankäyttöön sekä vapaa-ajanviettoon.

Lähimaksun raja nostetaan 50 euroon

tiistai tammikuu 15, 2019

Lähimaksu raja nousee

Lähimaksaminen pähkinänkuoressa

Lähimaksamisella tarkoitetaan maksamista ilman maksukortin sirua tai magneettijuovaa. Lähimaksamista käyttäessä ei tarvitse näppäillä maksukortin tunnuslukua, vaan pelkkä kortin vilautus maksupäätteen lähellä riittää. Lähimaksu perustuu langattomaan NFC-tekniikkaan.

Lähimaksaminen nopeuttaa maksamista huomattavasti, koska maksukortin tunnuslukua ei tarvita. Monet saattavat ajatella lähimaksamisen olevan tästä syystä epäturvallista, mutta näin ei kuitenkaan ole. Lähimaksaminen on itse asiassa turvallisempaa kuin perinteisempi maksaminen tunnuslukua käyttäen.

Maksaessa lähimaksuominaisuudella tunnusluvun riski joutua vääriin käsiin pienenee. Kun et maksaessa näppäile tunnuskoodia, ei sitä myöskään voida sinun olkasi yli urkkia. Lisäksi ajoittain maksupäätteet vaativat tunnusluvun myös lähimaksaessa, joten edes varastetun kortin avulla ei pankkitiliäsi saada tyhjennettyä.

Lähimaksun raja nousee 50 euroon

Suomessa lähimaksussa on ollut 25 euron yläraja sen käyttöönotosta asti. Tämä tarkoittaa sitä, että ostosten kokonaissumman ylittäessä 25 euroa, on maksaminen täytynyt hoitaa tunnuslukua ja sirua käyttäen. Tähän on tulossa kuitenkin muutos.

Maksupalveluyritys Nets Finland kertoo Kauppalehdelle, että lähimaksamisen ylärajaa tullaan nostamaan huhtikuussa 2019. Aikaisempi 25 euron raja nostetaan 50 euroon, sillä 25 euron raja on koettu usein liian pieneksi. Tarkka muutospäivämäärä riippuu pankista.

Maksurajaa nostettu muuallakin

Lähimaksun ylärajaa on nostettu hiljattain Suomen lisäksi muissakin maissa, kuten Tanskassa. Tanskassa ylärajaksi asetettiin 350 kruunua eli noin 50 euroa.

Lähimaksun kanssa kilpeilevat muun muassa Apple Pay sekä Google Pay. Näitä maksutapoja voi käyttää älylaitteella, kuten älypuhelimella tai -kellolla. Näillä maksutavoilla ei ole ylärajaa, mikä varmasti on ainakin jossain määrin aiheuttanut lähimaksun rajan nostopaineita. 

Suomalainen työttömyys väheni vuoden 2018 lopussa

maanantai tammikuu 7, 2019

 Työttömyys väheni vuoden 2018 lopulla

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi marraskuun 2018 Työllisyyskatsauksen joulukuun lopussa. Työllisyyskatsaus koostuu tilastoista, jotka koskevat työttömyyttä, avoimia työpaikkoja ja palveluita sekä niiden kehitystä. Tilastot päivitetään kuukausittain ja tiedot niihin kerätään TE-toimistoista.

Työttömien työnhakijoiden määrä väheni

Marraskuun 2018 luvut olivat huomattavan positiiviset. Työnhakijoiden kokonaismäärä väheni ja työttömiä työnhakijoita oli selvästi vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Lisäksi uusia avoimia työpaikkoja oli enemmän kuin marraskuussa 2017.

Marraskuun lopussa TE-toimistoissa oli yhteensä 531 300 työnhakijaa. Vuoden takaiseen verrattuna tämä oli jo 49 600 työnhakijaa vähemmän. Mieshakijoiden määrä väheni 25 600:lla ja naishakijoiden 23 900:lla.

Työtä hakevista työttömiä oli 229 400, mikä oli 800 työnhakijaa vähemmän kuin lokakuussa 2018 ja 41 900 työnhakijaa vähemmän kuin marraskuussa 2017. Myös lomautettujen määrä väheni noin 2000:lla vuoden takaiseen. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni yli kymmenellä prosentilla kaikissa Suomen ELY-keskuksissa. Yhteensä työttömiä työnhakijoita oli 8,7 prosenttia työnhakijoista, joka oli 1,6 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Avoimet työpaikat lisääntyivät

Myös avoimina olevien työpaikkojen määrä muuttui positiiviseen suuntaan. Uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin TE-toimistoihin marraskuun 2018 aikana 50 200 eli 4 300 enemmän kuin marraskuussa 2017. Yhteensä avoimia työpaikkoja oli marraskuussa 96 500 eli 11 100 työpaikkaa enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työllisyystilanne Suomessa parantui varsin selvästi marraskuussa 2018. Työttömien työnhakijoiden määrä väheni ja avoimien työpaikkojen määrä kasvoi. 

Mikä on vuoden 2019 alussa käyttöön otettava tulorekisteri?

torstai joulukuu 27, 2018

mika-on-tulorekisteri

Mikä on tulorekisteri?

Vuoden 2019 alusta alkaen kaikkien suomalaisten palkat ilmoitetaan verohallinnon tulorekisteriin. Tulonsaajan omat palkkatulot, eläketulot sekä maksetut etuudet ovat jatkossa saatavissa kootusti verohallinnon tulorekisteristä.

Tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa tulonsaaja voi itse tarkastella palkka- ja etuustietojaan. Työnantajat ovat velvoitettuja ilmoittamaan työntekijän palkkatiedot rekisteriin viiden päivän kuluessa palkanmaksusta, minkä ansiosta tulorekisterin tiedot ovat lähes reaaliaikaiset.

Eläkkeet ja etuustiedot lisätään tulorekisteriin vuoden 2020 alusta alkaen. Jatkossa yksityishenkilöt voivat siis tarkistaa kaikki tulonsa yhdestä paikasta. Palveluun voi tunnistautua ja kirjautua pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, varmennekortilla tai organisaatiokortilla.

Tulorekisteri mahdollistaa monia uudistuksia

Tulorekisterin avulla sekä viranomaisten että tulonsaajan työ helpottuu. Lisäksi rekisterin käyttöönotto nopeuttaa verotuksen valmistumista sekä luo mahdollisuuden esimerkiksi sosiaaliturvan uudistamiselle.

Verohallinnon tulorekisterin helpottaa erityisesti tukien ja työttömyyskorvausten hakemista. Rekisterin myötä yksityishenkilön ei tarvitse enää toimittaa palkkatodistustaan esimerkiksi Kelalle tai työttömyyskassalle, sillä tiedot löytyvät suoraan tulorekisteristä.  Lisäksi tulojen seurannan helpottuessa mahdollisten tuloista riippuvien etuuksien valvonta on vaivattomampaa toteuttaa.

Tulorekisterin myötä verotus valmistuu huomattavasti nopeammin kuin aiemmin. Kuten kirjoitimme aiemmassa artikkelissa, vuosi 2019 tuo mukanaan merkittäviä uudistuksia verotukseen. Jatkossa verotus valmistuu joustavasti ja mahdolliset veronpalautukset maksetaan suurimmalle osalle veronmaksajista jo elokuussa.

Tulorekisteri mahdollistaa myös sosiaaliturvan uudistamisen. Rekisterin myötä voitaisiin esimerkiksi muuttaa joitain sosiaaliturvaetuuksia henkilön palkkatulojen mukaan joustaviksi.