Halino.fi talousblogi

Blogissa käsitellään ajankohtaisia aiheita lainojen ja kuluttamisen tiimoilta. Saat blogista myös vinkkejä rahankäyttöön sekä vapaa-ajanviettoon.

Kätevät sovellukset oman talouden seurantaan. Kokeile näitä neljää

keskiviikko syyskuu 19, 2018

sovellus oma talous rahankäyttö

Oman talouden hallinta ja budjetointi ovat nykyään helpompaa kuin ikinä aikaisemmin. Sekä tietokoneille että puhelimille on saatavilla lukuisia ohjelmia ja sovelluksia, joiden avulla oman talouden seuranta on todella vaivatonta.

Esittelemme tässä kirjoituksessa neljä erilaista sovellusta, joiden avulla omaa rahankäyttöä on kätevää seurata ja suunnitella.

Pivo

Suomalaisen Osuuspankin kehittämä Pivo on mobiilisovellus, jonka avulla voit maksaa, hyödyntää alennuksia sekä seurata tulojasi ja menojasi. Sovellus on saatavilla Android-, Windows- sekä iOS-käyttöjärjestelmille.

Pivo osaa luokitella ostoksesi automaattisesti eri kategorioihin, joten pystyt nopeasti tarkastamaan paljonko käytit rahaa esimerkiksi ravintoloihin viime kuussa. Sovellus osaa laskea päiväkulutuksesi sekä ennustaa, minkä verran sinulla on rahaa tulevaisuudessa, jos jatkat rahankäyttöä samalla tavalla.

Sovellukseen ei itse tarvitse kirjata mitään, vaan se osaa automaattisesti kerätä kulutustietosi sovellukseen liitetyltä pankkikortilta. Monissa muissa sovelluksissa käyttäjän täytyy itse kirjata ja luokitella ostoksensa.

Pivon maksupalvelut ja edut ovat käytössä kaikkien suomalaisten pankkien asiakkaille, mutta oman talouden seurantatyökalut ovat toistaiseksi saatavilla vain Osuuspankin asiakkaille.

Monefy

Englanninkielinen Monefy on tarkoitettu yksinomaan oman talouden seurantaan. Sovellus on järkevästi suunniteltu ja ulkoasultaan yksinkertainen, mikä tekee sen käyttämisestä hyvin helppoa. Myös Monefy on ladattavissa Android-, Windows- ja iOS-järjestelmillä.

Sovelluksen avulla voit helposti seurata omaa talouttasi ja sen kehitystä. Näet sovelluksesta miten kulutuksesi jakautuu eri kulutuskategorioihin, ja voit itse luoda tai muokata kategorioita.

Sovelluksesta on valittavissa eripituisia raportointiajanjaksoja. Voit tutkia kulutustasi sekä päivä-, viikko-, kuukausi- että vuositasolla. Lisäksi voit asettaa omavalintaiset päivämäärät, mikäli haluat tietää, millaista rahankäyttösi oli esimerkiksi kesälomasi aikana.

Monefy-sovellusta ei saa yhdistettyä pankkikorttiin Pivon tavoin. Kaikki ostokset on siis itse kirjattava manuaalisesti. Menojen kirjaamiseen tottuu kuitenkin nopeasti, ja huomaatkin pian käyttöönoton jälkeen kirjaavasi ostoksesi sitä enempää ajattelematta.

Toshl Finance

Toshl Finance -sovelluksen avulla voit tehdä itsellesi budjetteja itse valitsemillesi aikaväleille. Sovellusta voi käyttää sekä selaimen välityksellä että mobiiliapplikaationa. Mobiilisovellus toimii Android- ja iOS-käyttöjärjestelmillä.

Mainosvapaa Toshl Finance kannustaa säästämiseen. Sovellus vertaa kulutustasi itse asettamaan budjettiisi, ja osaa kertoa, paljonko sinulla on rahaa jäljellä kulutukseen. Voit asettaa itsellesi säästötavoitteen, jonka saavuttamisessa Toshl on kätevä apu.

Toshl Finance -sovellukseen voi liittää pankkikortin, jonka maksuliikenteen sovellus osaa siirtää ja kategorisoida itse. Ominaisuus toimii kuitenkin toistaiseksi vain yhdysvaltalaisilla pankeilla ja sovelluksen maksullisella versiolla. Suomalaisen ilmaisversiokäyttäjän täytyy siis kirjata kulunsa manuaalisesti.

Microsoft Excel

Perinteisin ja suosituin työkalu budjetointiin on kiistatta Microsoft Excel -taulukkolaskentaohjelma. Excel ei ole yhtä helppokäyttöinen ja selkeä, kuin muut kolme tässä lueteltua sovellusta, mutta osaavissa käsissä se on kaikista monikäyttöisin.

Vaikka et olisikaan erityisen taitava Excelin kanssa, soveltuu se varmasti oman taloutesi budjetointiin. Internet on täynnä valmiita Excelin budjetointipohjia, joita käyttämällä sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin kirjata tulosi ja menosi. Lisäksi valmiiden pohjien muokkaaminen omiin tarpeisiin sopivaksi on vaivatonta.

Microsoft Excelin saa nykyään myös älypuhelimeen mobiilisovelluksena, minkä ansiosta kulujen kirjaaminen omaan budjettiin on entistä helpompaa. Exceliin ei kuitenkaan saa liitettyä pankkikorttia, eli myös tässä vaihtoehdossa kulut pitää kirjata manuaalisesti.

Miten löytää halvat lennot? Lue nämä 7 vinkkiä edullisten lentojen löytämiseen

torstai syyskuu 13, 2018

 halvat lennot netistä

Matkustelu on mahtava tapa päästä irti arjen stressistä ja velvoitteista. Jos olet päättänyt viettää lomasi ulkomailla ja suunniteltu matkakohde on lentomatkan päässä, on lentolippujen ostaminen yksi matkavalmistelun ensimmäisistä tehtävistä.

Lentoliput muodostavat merkittävän osan koko lomamatkan kustannuksista. Siksi ne kannattaa hankkia harkiten ja eri vaihtoehtoja vertaillen. Ei ole samantekevää minä päivänä lennot ostetaan, milloin matkustetaan ja minkä palveluntarjoajan kautta ostos tehdään.

Lentolipuissa säästäminen on helppoa. Lue seuraavat seitsemän vinkkiä saadaksesi seuraavan lomamatkasi lentoliput halvemmalla.

1. Käytä lentojen hakupalveluita

Lentojen vertaaminen on helpompaa kuin ikinä aikaisemmin. Kannattaa käyttää lentojen etsimiseen puolueettomia hakupalveluita lentoyhtiöiden omien verkkosivujen sijaan. Helppokäyttöisten hakupalveluiden avulla saat nopeasti selville halvimman lennon valitsemallesi ajankohdalle. Hyviä suomenkielisiä hakusivustoja ovat esimerkiksi Momondo, Skyscanner ja Google Flights.

2. Varaa lentosi 60 päivää ennen lähtöä

Momondo analysoi vuonna 2017 yli 100 miljoonaa lentohintaa tuhansilla eri reiteillä löytääkseen halvimman ajankohdan varata lentoliput. Euroopasta lennettäessä lentoliput kannattaa varata 60 päivää ennen lähtöä lensi sitten Euroopan sisällä tai sen ulkopuolelle. Ainoan poikkeuksen tekee Oseania, jonne matkustettaessa lentoliput on keskimäärin halvinta varata 59 päivää ennen lähtöä.

3. Matkusta tiistaisin

Kohdassa 2 mainitun lentoanalyysin mukaan on matkakohteesta riippumatta syytä matkustaa tiistaisin. Momondon mukaan lentomatkustaja säästää kohteesta riippuen 7 – 12 %, kun lähtöpäiväksi valitaan juuri tiistai.

4. Valitse kellonaika lennolle kohteen mukaan

Matkakohde määrittää mihin kellonaikaan on halvinta lentää. Euroopan sisäisillä lennoilla sekä lennoilla Euroopasta Pohjois-Amerikkaan ja Afrikkaan kannattaa lentoajankohdaksi valita ilta. Sen sijaan Euroopasta Oseaniaan ja Aasian lennettäessä kannattaa matkustaa aamulla. Etelä-Amerikkaan on puolestaan halvinta lentää keskipäivällä. Valitsemalla ajankohdan oikein voi säästää 6 – 11 % hinnasta.

5. Hyväksy välilasku

Suorat lennot ovat kiistatta helpommat ja nopeammat kuin välilaskulliset. Tästä syystä ne ovat lähes poikkeuksetta myös kalliimmat. Hyväksy välilaskut ja voit säästää suuriakin summia rahaa.

Pidemmällä välilaskulla voit myös tutustua välilaskukaupunkiin, jolloin saat yhdelle matkalle useamman matkakohteen. Välilaskut eivät siis välttämättä ole vain ikävä asia!

6. Hyödynnä kanta-asiakasedut

Monilla lentoyhtiöillä on kanta-asiakasohjelmat, joiden avulla lentoja voi saada halvemmalla. Kanta-asiakkaaksi ryhtyminen on kannattavaa, sillä lentoyhtiöt lähettävät usein tiedon alennusmyynneistään ensimmäisenä omille kanta-asiakkailleen. Lisäksi kanta-asiakkaana keräät bonuspisteitä, joita voit hyödyntää lentoja ostettaessa.

7. Seuraa sosiaalisessa mediassa

Lentoyhtiöitä on hyvä seurata erilaisissa sosiaalisen median kanavissa. Näin tekemällä saat nopeasti tiedon uusista tarjouksista ja kampanjoista. Seurantaan kannattaa laittaa myös tarjouksiin keskittyvät sivut, kuten Lentodiilit. Varsinkin päivämäärien ja kohteiden suhteen joustava matkaaja voi tällaisilta sivuilta löytää todella edullisia lentoja.

Jos tarvitset lomamatkasi rahoittamiseksi lisärahoitusta, suosittelemme Halinon lomalainaa. Lomalaina on nopea hakea, täysin lisäkuluton ja valittavissa juuri sinulle sopivalla maksuajalla.

Miten tunnistaa huijaukset verkossa? 3 yleistä huijausta

maanantai syyskuu 10, 2018

nettihuijaus tunnistaminen

Huijarit viihtyvät verkossa, sillä siellä ihmisten tavoittaminen on helppoa ja nopeaa. Huijauksia on monenlaisia, mutta niissä on usein yhteistä se, että huijauksen kohteelta pyritään saamaan hänen rahansa, henkilötietonsa tai tili- ja luottokorttitietonsa ilman mitään vastinetta.

Lisäksi hiljattain ovat yleistyneet niin sanotut tilausansat. Tilausansassa kuluttaja sitoutetaan tuotteen tai palvelun jatkuvaan tilaukseen tämän tietämättä.

Paras tapa välttää huijatuksi tuleminen on tunnistaa huijaukset tai niiden tyypilliset piirteet etukäteen. Kuluttajaneuvonta on sivuillaan listannut yleisiä kuluttajahuijauksia, joiden tunnistaminen auttaa pysymään turvassa huijareiden yrityksiltä.

Verkkokauppahuijaus

Ehkä tyypillisin verkossa tapahtuva huijaus liittyy kaupankäyntiin. Verkkokauppahuijauksessa joko verkkokauppa tai toinen yksityishenkilö myy jotain tuotetta, mutta ei maksun jälkeen toimita sitä. Tuotteen ostanut ei myöskään saa myyjään tämän jälkeen mitään yhteyttä.

Verkosta ostettaessa kannattaa selvittää myyjän taustat mahdollisimman kattavasti — erityisesti silloin, kun myyjä ei ole entuudestaan tuttu. Kun kyseessä on yritys, on viisasta tutkia yrityksen verkkosivuja, ja selvittää, antaako yritys omat yhteystietonsa ja mitä toimitus- ja tilausehdot pitävät sisällään. Lisäksi kannattaa suosia luottokortilla maksamista, sillä ongelmatilanteissa voi vaatia myyjän lisäksi hyvitystä luottokorttiyhtiöltä.

Mikäli kyseessä on yksityishenkilöiden välinen kauppa, on ostajan turva heikompi. Tällöin kannattaa suosia toimitustapana noutoa tai postiennakkoa, jolloin ostaja voi tarkastaa tuotteen ennen sen maksamista.

Oli myyjä sitten yritys tai yksityishenkilö, kuluttajan kannattaa etsiä muiden kokemuksia myyjästä esimerkiksi internetin keskustelupalstoilta. Viime kädessä on syytä muistaa, että jos ei kykene varmistumaan myyjän luotettavuudesta, ei pankki- tai luottokorttitietoja pidä antaa.

Tietojenkalastelu

Tietojenkalastelu eli verkkourkinta on rikollista toimintaa, jossa huijarin tavoitteena on hankkia luottamuksellisia tietoja, kuten verkkopankkitunnuksia, luottokorttinumeroita tai henkilötietoja. Tietojenkalastelun kohde ei usein saa mitään vastineeksi henkilökohtaisista tiedoistaan.

Tyypillinen tietojenkalasteluviesti on taitavasti naamioitu. Lähettäjäksi väitetään monesti huijatulle tuttua yritystä, kuten esimerkiksi kohteen omaa pankkia. Valheellisten väitteiden, kuten esimerkiksi pankkitilin sulkemisen uhalla, huijattu pyritään saamaan luovuttamaan henkilökohtaisia tietojaan.

Paras suojautumiskeino tietojenkalastelua vastaan on oppia tunnistamaan kalasteluyritykset. Muista, että luotettavat yritykset eivät kysele tunnuksia, henkilötietoja tai muitakaan luottamuksellisia tietoja sähköpostilla. Vaikka sähköpostiviestin lähettäjäkentässä olisi aidolta vaikuttava sähköpostiosoite, siihen ei tule luottaa sen helpon väärennettävyyden vuoksi.

Jos kuitenkin joudut huijauksen kohteeksi, on tärkeää toimia nopeasti. Ilmoita välittömästi omalle pankillesi tai luottokorttiyhtiöllesi, ja kuoleta pankki- ja luottokorttisi. Henkilötietojen väärinkäytöksistä voi tehdä ilmoituksen tietosuojavaltuutetulle. Lisäksi asiasta kannattaa tehdä rikosilmoitus.

Tilausansa

Tilausansa tarkoittaa huijausta, jossa asiakas huijataan luultua pidempään ja kalliimpaan sopimukseen. Huijattu on saattanut tilata esimerkiksi ilmaisen näytepakkauksen tai yksittäisen tuotteen, mutta lopulta sitoutuukin pitkään ja jatkuvaan tilaukseen. Tällaisia ansoja on käytetty markkinoitaessa muun muassa laihdutus- ja vitamiinivalmisteita.

Lopulta tilausansaan langennut saa yritykseltä laskun tuotteesta tai palvelusta, jota hän ei ole ymmärtänyt tilanneensa. Ehto jatkuvasta tilauksesta on saatettu taitavasti piilottaa sopimusehtoihin, mikä ei kuitenkaan käy ilmi tuotteen tai palvelun markkinoinnista.

Mikäli sinua laskutetaan tuotteesta tai palvelusta, jota et ole tilannut, täytyy sinun valittaa asiasta ensin yritykselle. Valmiin valituslomakkeen voit ladata KKV:n verkkosivuilta. Jos yritys ei suostu mitätöimään laskua, kannattaa asiasta olla yhteydessä Kuluttajaneuvontaan.