Halino-talousblogi

Blogissa käsitellään ajankohtaisia aiheita lainojen ja kuluttamisen tiimoilta. Saat blogista myös vinkkejä rahankäyttöön sekä vapaa-ajanviettoon.

Ruotsalaisuuden päivää vietetään kuninkaan kuolinpäivänä

keskiviikko marraskuu 6, 2019

Ruotsalaisuuden päivä

Tänään keskiviikkona 6. marraskuuta vietetään ruotsalaisuuden päivää (ruotsiksi svenska dagen). Sitä on juhlittu jo vuodesta 1908 alkaen. Halinon luotonantaja TF Bank on alkujaan ruotsalainen yritys, joten uusi blogi-kirjoitus on vähintä mitä voimme tehdä päivän kunniaksi.

Miksi ruotsalaisuuden päivää juhlitaan?

Ruotsalaisuuden päivä on yleinen liputuspäivä, jolloin juhlistetaan suomenruotsalaisten oikeutta käyttää ruotsin kieltä Suomessa. Päivän juhlinta aloitettiin Ruotsalaisen kansanpuolueen aloitteesta.

6. marraskuuta on edesmenneen Ruotsin kuninkaan Kustaa II Aadolfin kuolinpäivä. Kuolema korjasi hänet keskellä sodan melskettä Lützenin taistelussa vuonna 1632. Pohjolan leijonaksi kutsuttua sotasankaria muistetaan Ruotsissa kuolinpäivänä hänen nimikkoleivoksillaan.

1900-luvun alku oli myrskyisää aikaa Suomessa, niin sisä- kuin ulkopolitiikassa. Ruotsalaisuuden päivällä haluttiin tuoda esille ruotsalaista yhteiskuntajärjestystä, oikeusjärjestelmää sekä ajatuksen- ja uskonnonvapautta, joista voi ainakin yrittää yhä nähdä merkkejä nykyisessä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Viikonloppuna juhlitaan isänpäivää

Juhliminen jatkuu sunnuntaina, nimittäin isien juhliminen. Isänpäivää vietetään 10.11.2019. Isänpäivänkin historia on pitkä, mutta se onkin jo eri kirjoituksen aihe. Halino haluaa toivottaa kaikille ruotsinkielisille mahtavaa ruotsalaisuuden päivää, ja kaikille isille hyvää isänpäivää. Ja jos olet sekä ruotsinkielinen ja saanut jälkikasvua, onnittelemme kaksin verroin!

Oikeusministeriön hanke edistämään suomalaisten taloudenhallintataitoja

maanantai syyskuu 16, 2019

TaloudenhallintaMoni suomalainen kamppailee arjen taloudenhallinnan kanssa. Monien eri maksujen ja velkojen kanssa voi olla vaikea löytää tasapainoa oman talouden hoidossa, etenkin jos velkoja on kertynyt huomaamatta liikaa. Uusi oikeusministeriön hanke pyrkii auttamaan ylivelkaantuneita taloudellisen neuvonnan avulla jo ennen kuin ongelmat pääsevät kasautumaan.

Uusi hallitus ja oikeusministeriö on asettanut hankkeen suomalaisten taloudenhallintataitoja koskien, minkä päämääränä on suomalaisten velkaongelmiin puuttuminen ennakoivasti varhaisen auttamisen avulla. Uudessa hankkeessa muun muassa pyritään parantamaan kansalaisten talousosaamista, taloudenhallintaa sekä ylivelkaantuneiden avunsaantia. Tavoitteena on vahvistaa talous- ja velkaneuvonnan saantia ja muun muassa näin vähentää ylivelkaantumisen riskiä. Taloudellisen neuvonnan vahvistamisen lisäksi toimintatapoja luodaan myös talous-ja velkaneuvonnan, sosiaalitoimen ja ulosoton kanssa, jotta saadaan välineitä joilla taloudellisia ongelmia kohtaavat ihmiset saataisiin avun piiriin.

Varhaisella puuttumisella ja ennakoivalla talousneuvonnalla on mahdollista ehkäistä ylivelkaantumista että pienentää sen aiheuttamia haittoja yhteiskunnalle ja ennenkaikkea ihmiselle itselleen. Kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin vaikuttaa vahvasti hyvä taloudenhallinta ja hankkeen tarkoituksen kiteyttää oikeusministeri Anna-Maj Henriksson toteamalla ”oikeaan aikaan annetulla oikealla neuvonnalla saavutetaan paras tulos”.

Halinon vinkit turvalliseen lainaamiseen

Ota velkaa harkitusti

Rahan lainaaminen mahdollistaa monet tärkeät ja mukavat asiat silloin kun tarve on suurin. Lainaa ei kuitenkaan tulisi ottaa hetken mielijohteesta, ja lainan käyttökohde tulisi olla perusteltu.

Lainaa sen verran kuin tarvitset

Lainaa kannattaa ottaa vain sen verran kuin tarvitsee, ei varmuuden vuoksi ylimääräistä. Takaisin tulee maksaa koko lainasumma, lisäksi isompien lainojen yhteydessä usein myös laina-aika tulee valittua pidemmäksi. Maksettava koron määrä kasvaa.

Pitäydy maksusuunnitelmassa

Laina kannattaa maksaa takaisin aikataulussaan. Myöhästymiskulut ja pidemmän maksuajan myötä maksettavaksi tulevat korot lisäävät lainasta aiheutuvia kuluja, perinnän ja ulosoton kuluista puhumattakaan. Muista että lainan voi maksaa takaisin myös alkuperäistä aikataulua nopeammin.

Uusi korkokatto voimaan 1.9.

tiistai syyskuu 3, 2019

Kuluttajaluottojen hinnoittelua säätelevä laki on uudistunut. Sunnuntaina 1. syyskuuta alkaen luoton nimelliskorko voi olla korkeintaan 20%. Lisäksi lainojen muita kuluja on rajoitettu. Uusi laki koskee kaikkia Suomessa myönnettäviä kuluttajaluottoja. Lakimuutos ei ole aiheuttanut Halino-lainapalvelun toimintaan katkoksia.

Halinon hinnoittelu pysyy selkeänä

Myös Halinon hinnoittelu on uudistunut. Hinnoittelu on edelleen selkeä asiakkaalle, sillä lainasta ei peritä tilinhoitomaksuja tai avausmaksua. Korko riippuu lainasummasta, ja on korkeintaan 19,80%. Lainan hakeminen on yhtä helppoa kuin aiemmin, ja luotto maksetaan tilille nopeasti. Laina-ajan voit valita itsellesi sopivaksi. Yhden vuoden maksuajalla kokonaiskorot pysyvät pieninä, mutta kuukausierä on isompi kuin pidemmällä maksuajalla. Kuten aiemminkin, voit milloin tahansa lyhentää lainaa halutessasi alkuperäistä maksusuunnitelmaa nopeammin.

Lakimuutos ei vaikuta ennen syyskuuta maksettuihin lainoihin. Asiakaspalvelumme auttaa laina-asioissa numerossa 0206 90191.